*******************
E- DZIENNIK
Blog klasy II
Kalendarz
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
« Cze | ||||||
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
31 |
Licznik wakacyjny
Archiwum
Licznik odwiedzin
Gości online
Ciekawe linki...
Zdrowe, smaczne i kolorowe witanie wiosny w Słupi Wielkiej
Pierwszego dnia wiosny żaden z uczniów szkoły w Słupi Wielkiej nawet nie pomyślał o wagarach. Kto by bowiem chciał opuszczać miejsce, w którym unosiły się wspaniałe, apetyczne zapachy a oczy cieszył widok mnóstwa kolorowych smakołyków? Wszystko za sprawą „Wiosennego Masterchefa”- warsztatów kulinarnych dla uczniów klas 4-7. Nadchodzącą wiosnę dzieci postanowiły powitać zdrowymi i smacznymi przekąskami. Już kilka dni wcześniej uczniowie podzielili się na zespoły, które opracowały wiosenne przepisy oraz poznały regulamin kulinarnych zmagań. W czwartek sale lekcyjne zamieniały się w małe lokale gastronomiczne a uczniowie w fartuszkach i kucharskich czapach przeistoczyli się w kulinarnych mistrzów. Pomysłowość uczestników zaskoczyła jurorów i wszystkich obserwatorów. Podczas wspólnej degustacji w świetlicy można było skosztować zdrowych warzywnych past i dipów, apetycznych owocowych deserów i prawdziwych arcydzieł sztuki kulinarnej pełnych barw i witamin. W ocenie degustacyjnych dań jurorzy brali pod uwagę dobór produktów, walory zdrowotne i estetyczne potraw oraz przebieg współpracy w zespołach. W każdej z klas wyłoniono zwycięskie grupy, które otrzymały tytuły szkolnych Masterchefów oraz nagrody ufundowane przez Starostwo Powiatowe, Radę Rodziców oraz spółdzielnię szkolną. Każdy uczestnik kulinarnych zmagań otrzymał upominek. Trzeba jednak przyznać, że zwycięzcami byli tego dnia wszyscy młodzi kucharze, bowiem udowodnili, że są w stanie wiedzę o zdrowym odżywianiu połączyć z tworzeniem niebanalnego wiosennego menu. Wiosenne warsztaty przygotowały Agnieszka Mikulinska i Magdalena Wiczyńska.
Justyna Jędrzejak